Telefon: +40752 162 117

„Concentrarea adâncă” – 5 sfaturi pentru persoanele cu deficit de atenție

concentrare adanca

În acest articol:

„Concentrarea adâncă” este o stare de concentrare maximă care vă permite să învățați lucruri dificile și să creați rapid muncă de calitate. Termenul a fost inventat de Cal Newport, profesor de informatică la Universitatea Georgetown și autorul cărții „Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World”. În cartea sa, Newport definește concentrarea adâncă ca fiind o stare de concentrare fără distrageri, în care creierul funcționează la potențialul maxim.

Mai simplu spus, Newport sugerează că, pentru a fi cu adevărat productivi, ar trebui să ne deconectăm de la toate instrumentele de comunicare și să lucrăm neîntrerupt, pentru perioade lungi de timp, în fiecare zi. În cadrul acestui articol, ne propunem să discutăm 5 sfaturi pentru a integra concentrarea adâncă în viața dumneavoastră și a reuși să vă atingeți mai rapid obiectivele.

concentrare adanca

Creați ritualuri pentru a vă spori concentrarea

Un studiu din anul 2001 sugerează că mintea noastră are obiceiul de a memora asocieri specifice. Când îmbinați două lucruri – cum ar fi sarea și piperul sau un birou curat și concentrarea – mintea dumneavoastră învață și anticipează aceeași combinație în viitor. Asta înseamnă că puteți crea ritualuri pentru a declanșa concentrarea adâncă și pentru a transmite creierului că este timpul să lase distragerile deoparte.

Înainte de a vă crea ritualul pentru concentrarea adâncă, puneți-vă următoarele întrebări:

  • Unde veți lucra? Luați în considerare mediul în care vă veți desfășura activitatea, de exemplu, ați putea lucra în camera dumneavoastră, cu ușa închisă și biroul curățat.
  • Când și timp veți lucra? Ați putea alege să lucrați dimineața, timp de 90 de minute, înainte de a lua o pauză de cafea.
  • Cum veți lucra? Stabiliți reguli care să vă ghideze concentrarea, cum ar fi dacă veți folosi internetul, câte cuvinte veți scrie la fiecare 20 de minute sau unde vă veți pune telefonul.
  • Cum vă veți susține munca? Asigurați-vă că aveți materialele și obiectele de care aveți nevoie, cum ar fi lucrările de referință, cafeaua sau gustările.

Puteți crea declanșatori suplimentari în rutina dumneavoastră, pentru a vă stimula concentrarea adâncă, cum ar fi aprinderea unei lumânări, ascultarea unui anumit tip de muzică sau purtarea unui anumit articol de îmbrăcăminte.

Urmăriți cum vă petreceți timpul

Acordați atenție deosebită modului în care vă petreceți timpul de lucru. Înainte de a putea „tăia” munca superficială pentru a face loc pentru activități mai profunde, trebuie să înțelegeți tipul de activitate căreia vă dedicați timpul și energia. Pentru a realiza acest lucru, enumerați fiecare sarcină în care vă implicați, apoi cuantificați profunzimea fiecărei activități. Astfel, veți putea determina ce parte a muncii dumneavoastră are nevoie de concentrarea adâncă și ce sarcini pot fi clasificate în categoria celor superficiale.

Pentru a evita momentele de abatere, planificați-vă în detaliu fiecare zi de lucru și prioritizați cele mai importante sarcini. Starea de concentrare profundă se află în strânsă legătură cu implementarea unor tehnici de time management, care să vă ajute să împărțiți activitățile în sarcini mai mici și mai abordabile. Pentru a descoperi metodele de gestionare a timpului potrivite pentru dumneavoastră, vă invităm să parcurgeți articolul nostru, care prezintă în detaliu 5 astfel de tehnici.

Reduceți distragerile digitale

Distragerea atenției este principalul dușman al concentrării profunde, iar dispozitivele electronice care ne înconjoară sunt cei mai răspândiți „purtători” ai distragerilor. Sunetele, bannerele și notificările care clipesc pe ecran au un impact negativ asupra focalizării și vă pot scoate rapid din concentrarea profundă. De aceea, este recomandat să vă opriți notificările, să închideți internetul și chiar să așezați telefonul departe de locul destinat muncii.

Desigur, sesiunile de muncă concentrată pot fi mai eficiente dacă le intercalați cu momente de pauză, în care să cedați complet distragerilor și să vă luați gândul de la sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți. Chiar și timpul petrecut pe rețelele de socializare, privind absent la fotografiile din fluxul de postări, are rolul său. Momentele lipsite de productivitate îi permit creierului să se relaxeze și să se pregătească pentru următoarea perioadă de activitate cerebrală mai intensă.

Categoria distragerilor digitale cuprinde încă o componentă importantă, anume multitudinea de platforme și instrumente online create pentru a vă facilita munca. Comutând constant între aplicații, sunteți mai predispuși la a părăsi concentrarea adâncă și la avea dificultăți în prioritizarea sarcinilor. De aceea, ar fi indicat să alegeți o platformă care integrează toate instrumentele digitale de care aveți nevoie și vă permite să urmăriți cu ușurință informațiile importante.

Reîncărcați-vă bateriile

Odihna este la fel de importantă ca munca. Timpul dedicat relaxării are un rol central în prevenirea epuizării și în transformarea concentrării profunde într-un obicei sustenabil. Newport sugerează că ar trebui să vă deconectați complet de la activitățile productive pentru a profita de timpul liber. Stabilirea unor limite clare este esențială, iar o idee bună în acest sens ar fi să creați un orar bine delimitat pentru muncă în fiecare zi și să evitați să lucrați în weekend.

Dacă vă este greu să vă deconectați de la muncă, încercați să creați un ritual pentru finalul fiecărei zile. De exemplu, încheiați fiecare perioadă de productivitate prin revizuirea inboxului, planificarea următoarei zile de muncă și identificarea sarcinilor aflate în curs de îndeplinire. O asemenea practică vă va permite să evitați grijile pentru viitor și să rămâneți în prezent, facilitând concentrarea adâncă în momentele de productivitate.

Urmăriți-vă progresul

Stabilirea unor obiective clare este una dintre cele mai bune modalități de a rămâne motivat și de a vă susține pe termen lung obiceiurile de concentrare profundă. Obiectivele creează un mediu propice pentru concentrarea adâncă și dezvoltarea motivației intrinseci, un impuls mult mai puternic decât factorii externi, cum ar fi laudele sau recompensele.

Începeți prin a identifica obiective pe termen scurt în concordanță cu valorile și nevoile dumneavoastră, care să vă ghideze în viața de zi cu zi. Gândiți-vă apoi la obiectivele pe termen lung, care vă vor ajuta să rămâneți motivat și perseverent. Formularea obiectivelor ar trebui să aibă în vedere un cadru specific, precum metodologia SMART (un obiectiv trebuie să fie specific, măsurabil, abordabil, relevant și încadrat în timp).

deficit de atentie

Concluzii

Concentrarea adâncă este una dintre cele mai bune modalități de a vă maximiza potențialul creativ și de a vă îndeplini eficient sarcinile. Mai mult decât atât, concentrarea profundă vă oferă energia și puterea de care aveți nevoie pentru a parcurge drumul către obiectivele dumneavoastră, fie ele educaționale, profesionale sau personale. În contextul studiului limbilor străine, concentrarea adâncă vă poate ajuta să dobândiți un set complex de cunoștințe într-un timp relativ scurt.

Echipa din spatele comunității Germana Online este aici să vă sprijine în călătoria dumneavoastră de dezvoltare personală. Blogul nostru este destinat nu numai persoanelor care doresc să dobândească cunoștințe de limba germană, ci și celor care se implică într-un continuu proces de perfecționare a sinelui. Dacă învățarea limbii germane se numără printre obiectivele dumneavoastră, vă stăm la dispoziție cu două variante de învățare, fie prin intermediul unor cursuri online înregistrate, fie în cadrul unor cursuri conversaționale cu vorbitori nativi.

Share This :
Facebook
Twitter
LinkedIn