Telefon: +40752 162 117

Pot învăța limba germană fără profesor? [9 instrumente pentru autodidacți]

limba germana fara profesor

În acest articol:

Luând în considerare atât varietatea de resurse educaționale disponibile în mod gratuit pe internet, cât și părerea generală că germana ar fi o limbă dificil de studiat, misiunea de a învăța limba germană fără profesor poate părea una plină de obstacole. Cu siguranță, orice călătorie lingvistică este presărată cu neînțelegeri și dificultăți care, odată depășite, contribuie la succesul procesului educațional și înzestrează cursantul cu motivație și încredere în sine. Această afirmație își găsește cu ușurință aplicabilitatea în cazul studiului limbii germane, o limbă străină care solicită perseverență și atenție din partea unui începător, dar care poate fi stăpânită cu ușurință după atingerea unui nivel intermediar.

În cadrul acestui articol, ne propunem să abordăm o serie de subiecte extrem de utile în procesul de a îvăța limba germană fără profesor, care să vă ajute să vă încărcați cu motivație și să vă atingeți obiectivele lingvistice. Astfel, vom prezenta caracteristicile limbii germane, o serie de sfaturi utile pentru studiul individual al acestei limbi străine și 9 instrumente pentru a învăța limba germană fără profesor, organizate în funcție de competența lingvistică țintită: gramatica limbii germane, înțelegerea auditivă și lectura în limba germană.

Caracteristicile limbii germane

Substantivele compuse

Abundența substantivelor de lungimi impresionante în limba germană este aproape legendară. La prima vedere a unor cuvinte precum „Freundschaftsbezeugung”, unele persoane își formează părerea greșită că limba germană are un grad înalt de dificultate. În realitate, aceste cuvinte sunt compuse prin contopire, fiind alcătuite din cuvinte întregi care există independent în vorbire și care se scriu împreună. Cuvântul „Freundschaft” înseamnă „prietenie”, iar „bezeugen” înseamnă „a demonstra”, astfel încât structura de mai sus se poate traduce ca „un gest de prietenie”.

Părțile de vorbire flexibile

Limba germană cuprinde patru cazuri gramaticale care se aplică fiecărei părți a discursului, inclusiv articolelor. Cele patru cazuri, nominativ, dativ, genitiv și acuzativ, sunt însoțite de două tipuri de articole, hotărâte și nehotărâte. Astfel, fiecare cuvânt poate fi declinat în până la opt moduri, fără a lua în calcul forma pluralului, care adaugă încă patru. Stăpânirea tuturor acestor forme implică mult exercițiu, însă perseverența și repetiția constantă a noțiunilor gramaticale studiate vă pot asigura succesul.

Ordinea strictă a cuvintelor

Limbile străine sunt, în general, versatile din perspectiva regulilor de construcție a frazei, îndeosebi în contextele conversaționale. Limba germană reprezintă o excepție de la această regulă, fiind guvernată de un set strict de reguli. În limba germană, predicatul ocupă întotdeauna a doua poziție în propoziție. Celelalte părți de vorbire sunt, de asemenea, amplasate conform unor reguli gramaticale stricte. Alegerea în mod arbitrar a ordinii cuvintelor sau comiterea unor greșeli gramaticale poate schimba în totalitate sensul enunțului sau îl poate face dificil de înțeles.

Imprevizibilitatea genurilor gramaticale

Limba germană cuprinde trei genuri gramaticale, care decid modul în care declinăm substantivul în sine, adjectivele asociate acestuia și chiar prepozițiile și articolele. Problema constă în faptul că genul gramatical al unui substantiv nu poate fi, de cele mai multe ori, ghicit prin logică. De exemplu, în germană, cuvântul „fată” are genul neutru, dar cuvântul „băiat” este masculin. Există, de asemenea, cazuri mai dificil de prevăzut: cuvântul „See” poate însemna atât „lac”, cât și „mare”, schimbându-și genul în neutru sau masculin în funcție de situație.

Nuanțele locale

Deși limba germană nu se numără printre cele mai răspândite limbi străine din punct de vedere geografic, dialectele sale sunt extrem de numeroase. Dacă alegeți să învățați limba germană fără profesor, trebuie să luați în considerare nuanțele diverse ale acestei limbi străine, care poate suna diferit de la oraș la oraș nu numai din perspectiva accentului vorbitorilor nativi, ci și din punctul de vedere al regionalismelor. Aceste diferențe le pot provoca probleme chiar și nativilor, întrucât este posibil ca un cetățean al orașului Hamburg să aibă dificultăți în a înțelege perfect limbajul unei persoane din regiunea Bavaria.

Sfaturi pentru a învăța limba germană fără profesor

Identificați-vă motivația

A învăța limba germană fără profesor necesită un time management bun, răbdare și disciplină în învățare. Limba germană este caracterizată de reguli stricte și excepții greu de intuit, care v-ar putea descuraja pe parcursul procesului de învățare. Pentru a evita acest lucru, stabiliți de la început motivul pentru care doriți să vă însușiți cunoștințe de limba germană. Acest motiv poate fi intenția de a locui, munci sau studia în Germania, o nevoie de ordin profesional sau simpla dorință de a călători în Germania și de a comunica cu localnicii în limba lor nativă. Identificarea acestui motiv vă va ajuta să depășiți dificultățile întâmpinate și să aveți un parcurs educațional armonios.

Nu vă fie frică să comiteți greșeli

Învățând limba germană fără profesor, veți avea nevoie de mai mult timp pentru a deprinde cunoștințe de exprimare verbală. Tocmai de aceea, este o idee bună să profitați de orice context în care puteți vorbi în limba germană. Chiar dacă nu cunoașteți anumite cuvinte și expresii, puteți apela la gesturi pentru a vă transmite ideile. Cu timpul, încercați să utilizați cuvinte din ce în ce mai complexe și expresii tot mai elegante. Studiul limbii germane este un proces continuu, care vă poate aduce surprize chiar și după ce ați atins un nivel avansat de cunoștințe.

Găsiți modalități de a utiliza activ cunoștințele acumulate

Pentru a vă extinde vocabularul într-un mod rapid și eficient, învațați cuvinte noi în contextul unor situații care apar frecvent în viața cotidiană. Imaginați-vă că trebuie să dați o comandă la restaurant sau să achiziționați bilete de tren pentru o călătorie. Dacă nu cunoașteți unele dintre cuvintele necesare într-un asemenea context, căutați-le în mod specific și construiți un dialog fictiv pe baza acestora. Un astfel de exercițiu individual vă poate ajuta să rețineți mai ușor informațiile și să le păstrați în memorie un timp mai îndelungat.

9 instrumente de învățare a germanei, pentru autodidacți

3 Instrumente pentru a învăța gramatica limbii germane

Pentru persoanele care învață limba germană fără profesor, studiul regulilor gramaticale poate reprezenta cel mai dificil aspect al procesului de învățare. Gramatica limbii germane se caracterizează printr-un set complex de reguli, care ating o largă varietate de aspecte, de la simpla ordonare a părților de vorbire în cadrul unei propoziții, până la formarea diferitelor timpuri verbale. Mai mult decât atât, acest ansamblu de reguli vine cu propriul set de excepții, care sunt adesea dificil de intuit în mod logic. Astfel, însușirea unor cunoștințe gramaticale solide devine sinonimă cu memorarea anumitor aspecte și cu exersarea continuă a noțiunilor prezentate în resursele educaționale.

În contextul studiului limbii germană fără profesor, secretul succesului stă în exersarea pe cale conversațională a noțiunilor gramaticale și includerea în dialog a unor fraze mai complexe, care să vă determine să vă îndreptați în mod activ atenția către regulile gramaticale studiate. Totodată, este o idee bună să vă lăsați ghidați de faimoasa expresie, „repetiția e mama învățăturii”. Utilizând mai multe instrumente și resurse pentru a exersa constant gramatica limbii germane, veți deprinde cunoștințele necesare pentru a vorbi și scrie în mod corect.

Deutsche Grammatik – exerciții de gramatică online

Acest portal educațional cuprinde o gamă variată de exerciții gramaticale destinate începătorilor, organizate în funcție de partea de vorbire sau regula sintactică studiată. De asemenea, pentru a facilita dezvoltarea lingvistică a celor care învață limba germană fără profesor, fiecare pagină cuprinde un rezumat bine structurat al noțiunilor teoretice necesare pentru a rezolva exercițiile gramaticale propuse. Cu ajutorul acestui instrument online, puteți exersa unele dintre cele mai dificile aspecte ale gramaticii limbii germane, cum ar fi timpurile verbale, construcțiile la conjunctiv sau vorbirea indirectă.

Deutsch Perfekt – gramatica germană într-un context aplicat

Site-ul Deutsch Perfekt vă pune la dispoziție resursele necesare pentru a învăța limba germană fără profesor în contexte din viața reală. Pentru a vă îmbunătăți cunoștințele de gramatică în format scris, puteți citi articolele în limba germană disponibile pe platformă, iar pentru a aplica noțiunile teoretice acumulate, puteți accesa secțiunea dedicată exercițiilor de limba germană. De asemenea, platforma cuprinde o serie de scurte înregistrări ale unor vorbitori nativi, care ilustrează aplicarea corectă a regulilor gramaticale în vorbire.

Studyflix – o platformă care îmbină învățarea și exersarea

Platforma Studyflix este o resursă excelentă pentru a învăța limba germană fără profesor, întrucât îmbină studiul teoretic al noțiunilor gramaticale cu aplicarea acestora în cadrul unor exerciții practice. Transmiterea informațiilor se realizează prin intermediul unor videoclipuri scurte și atractive, care cuprind o sinteză bine structurată a celor mai importante aspecte ale gramaticii limbii germane. Fiecare videoclip este completat de un set de exerciții propuse spre rezolvare, alături de un barem care să vă ajute să vă evaluați cunoștințele.

3 Instrumente pentru a exersa înțelegerea auditivă

Când învățați limba germană fără profesor, înțelegerea pe cale auditivă reprezintă o componentă importantă a unei formări lingvistice echilibrate. Într-un context conversațional, ordinea părților de vorbire este mai dificil de urmărit, iar în construcțiile în care verbul se află pe ultima poziție, fraza își dezvăluie înțelesul abia la final. Dacă nu cunoașteți cel puțin 70% din cuvinte și nu sunteți obișnuit cu construcțiile gramaticale pe care le folosește vorbitorul, vă va fi dificil să înțelegeți dialogul.

În acest context, exercițiile de ascultare sunt deosebit de importante pentru a reuși să vă adaptați la debitul verbal și accentul unui nativ. Mai mult decât atât, înregistrările și videoclipurile vă oferă cunoștințe de ordin fonetic care sunt greu de acumulat exclusiv prin învățarea din materiale scrise. Expunerea la sunetele specifice limbii germane reprezintă o componentă vitală în evoluția lingvistică a unui începător. Din fericire, internetul vă oferă o multitudine de resurse care să vă ajute să vă atingeți obiectivele.

Slow German – podcasturi încetinite, cu transcriere

Platforma gratuită de podcasturi Slow German a fost creată în 2007. Aceasta are scopul de a vă oferi o perspectivă asupra culturii, societății și istoriei germane în cadrul unor episoade scurte și lente, care să vă ajute să vă obișnuiți cu sunetele specifice limbii germane. Fiecare episod este însoțit de o transcriere în format PDF, pentru a vă sprijini în urmărirea dialogului și identificarea cuvintelor necunoscute. Îmbinarea resurselor auditive cu cele scrise reprezintă o cale eficientă de a vă îmbunătăți înțelegerea limbii germane vorbite.

GermanPod 101– exerciții de ascultare pentru începători

Canalul de youtube al celor de la GermanPod 101 este abundent în resurse video care să vă ajute să învățați limba germană fără profesor. Playlisturile dedicate înțelegerii auditive, structurate în funcție de nivelul lingvistic, sunt de mare ajutor, întrucât, alături de înregistrările în limba germană, vă propun o serie de exerciții prin care să vă puneți la încercare abilitățile. Videoclipurile destinate începătorilor sunt etapizate și vă oferă instrucțiuni în limba engleză, pentru a facilita parcurgerea tuturor secțiunilor.

Kurzgesagt – videoclipuri interesante în limba germană

Seria Kurzgesagt cuprinde o serie de videoclipuri animate, care explică, pe scurt, o varietate largă de subiecte de actualitate: de la funcționarea sistemul imunitar, până la conceptul de conștientizare de sine. Urmărindu-le canalul de Youtube, nu numai că veți învăța limba germană fără profesor într-un mod plăcut, ci veți și descoperi mai multe despre cele mai neașteptate și neexplorate domenii de interes. Toate videoclipurile includ subtitrări în limba germană, pentru a vă ajuta să urmăriți cu ușurință firul prezentării.

3 Instrumente pentru îmbunătățirea abilităților de lectură în germană

Lectura textelor în limba germană contribuie semnificativ la construirea unui vocabular bogat și la înțelegerea logicii interne a limbii. În plus, doar citind vă puteți obișnui cu particularitățile stilului german de construcție a discursului narativ și puteți descoperi deosebitele nuanțe ale literaturii germane. Deși există diferențe semnificative între limba scrisă și cea vorbită, limbajul utilizat în literatură este considerat a fi cel corect, o reprezentare vivace și elegantă a spiritului german.

Pentru a memora cu ușurință noțiunile dobândite prin lectură, vă încurajăm să citiți cărți, articole și fragmente de text care se pliază pe interesele dumneavoastră. Traducerile în limba germană ale cărților pe care le-ați savurat în trecut reprezintă un excelent punct de plecare. Totuși, dacă lectura unui volum întreg în limba germană nu vi se potrivește, puteți citi reviste, articole sau postări de blog despre subiecte de interes.

German.net – texte scurte pe diferite niveluri de dificultate

Această platformă educațională cuprinde peste 100 de texte de mici dimensiuni, care să vă ajute să vă îmbunătățiți abilitățile de lectură și să vă atingeți obiectivul de a învăța limba germană fără profesor. Titlul fiecărui text este însoțit de o scurtă mențiune privind nivelul de limbă necesar pentru parcurgerea acestuia. Astfel, sortarea și selecția resurselor potrivite pentru obiectivele și aptitudinile dumneavoastră este rapidă și eficientă.

Lingua.com – mini-bibliotecă de resurse scrise

Lingua.com cuprinde texte în limba germană destinate începătorilor, organizate în funcție de nivelul lingvistic (de la A1 până la B2), care abordează o varietate de tematici din viața de zi cu zi, de la o ieșire uzuală la restaurant până la o vizită la doctor sau o plimbare în natură. Parcurgând aceste materiale, veți dobândi cunoștințe de vocabular cu o utilitate deosebită în contexte conversaționale. Indiferent de motivul pentru care doriți să învățați limba germană fără profesor, aceste cunoștințe reprezintă baza unei formări lingvistice echilibrate.

Der Spiegel – un ziar german autentic

Cea mai bună modalitate de a atinge un nivel înalt de cunoștințe de limba germană fără profesor este citirea unui ziar autentic german precum „Der Spiegel”. Pe site-ul lor, veți descoperi o gamă diversificată de articole de actualitate, organizate în funcție de categorie. Nivelul lingvistic al acestora este unul intermediar sau chiar avansat, însă lecturarea lor vă poate oferi o nouă perspectivă asupra limbii germane, așa cum aceasta este utilizată de către vorbitorii nativi într-un context jurnalistic.

Concluzii

A învăța limba germană fără profesor reprezintă, cu siguranță, o inițiativă care necesită dedicare, perseverență și răbdare, însă satisfacția obținută odată cu reușita este pe măsura efortului. Schimbarea perspectivei generale asupra metodelor de învățare tradiționale și intensificarea fenomenului de digitalizare în domeniul educației au contribuit la creșterea accesibilității la resurse diverse, disponibile în mod gratuit. Astfel, însușirea unor cunoștințe din diverse domenii de activitate, îndeosebi din sfera limbilor străine, este mai facilă ca oricând. În ziua de astăzi, dezvoltarea personală, profesională și academică devine sinonimă cu selecția și fructificarea acestor instrumente educaționale.

Întrucât selecția instrumentelor de învățare se bazează, în cele mai multe cazuri, pe autoevaluarea cunoștințelor dobândite și cunoașterea nivelului lingvistic la care vă aflați, e important să vă familiarizați cu sistemul de referință valabil în Europa. Pentru a afla mai multe despre stabilirea nivelurilor de limbă (A1, A2, B1, B2, C1, C2) și ce cunoștințe implică acestea, vă încurajăm să citiți articolul nostru despre nivelurile de limbă în germană, care detaliază pe înțelesul tuturor toate aceste aspecte. Totodată, pentru a avea un parcurs educațional eficient, vă recomandăm să luați în considerare susținerea unui test de încadrare pe nivel.

O completare firească a utilizării instrumentelor educaționale disponibile în mod gratuit online este înscrierea într-un curs structurat de limba germană, cu sau fără profesor. Pentru ca dumneavoastră să vă atingeți în mod eficient obiectivele lingvistice, vă punem la dispoziție atât varianta de a învăța limba germană fără profesor, cu ajutorul cursurilor video înregistrate, cât și opțiunea de a participa la cursuri conversaționale de limba germană cu un nativ, destinate îmbogățirii cunoștințelor de vocabular și perfecționării pronunției. Mai mult decât atât, prin intermediul consultărilor individuale de 30 de minute oferite de specialiștii din echipa noastră, vă oferim posibilitatea de a vă testa abilitățile conversaționale și de a primi o evaluare specializată a cunoștințelor dumneavoastră.

Vezi și alte resurse:

Share This :
Facebook
Twitter
LinkedIn